Deep Democracy

Deep Democracy is een manier van besluiten nemen waarbij de wijsheid van de minderheid wordt meegenomen in het meerderheidsbesluit.

Boekrecensie
LiDRS

Deep Democracy

De wijsheid van de minderheid

Samenvatting

Deep Democracy is een manier van besluiten nemen waarbij de wijsheid van de minderheid wordt meegenomen in het meerderheidsbesluit. De Lewis methode van Deep Democracy is na de Apartheid ontwikkeld in het Zuid-Afrikaanse bedrijfsleven. In essentie komt het erop neer dat je leert met uitersten om te gaan. Niet vanuit de gedachte dat we dwarsliggers moeten manipuleren en verleiden om zonder teveel morren het genomen besluit te volgen. Maar vanuit de overtuiging dat de krachtigste besluiten ontstaan door de aanwezige diversiteit aan kennis, talenten, ervaringen en emoties te combineren.

Het boek biedt praktische handvatten en technieken om met uitersten om te gaan.  Deep democracy geeft handen en voeten aan termen als: verbindend leiderschap, co-creatie, participatief leiderschap, inclusie, ‘nieuw organiseren’ en sociale innovatie.

Uiteindelijk gaat het erom dat je mensen uitnodigt om tegenstellingen uit te spreken en je het juiste klimaat creëert om het werkelijke gesprek te voeren. Hiervoor wordt als leidraad de Lewis methode gehanteerd die uit 5 stappen bestaat:

Stap 1: Verzamel alle invalshoeken

Iedereen mag zijn of haar mening geven. Nodig mensen dan ook actief hiervoor uit. Aan jou als begeleider om dit actief maar neutraal te doen.

Stap 2: Zoek actief naar het alternatief

Zonder vooroordeel zoek je door naar andere invalshoeken; het alternatief

Stap 3: Verspreid het alternatief

Vaak wordt dit alternatief op voorhand weggelachen of weggewuifd. Zorg dat mensen niet alleen staan en ook deze alternatieven onderzocht worden.

Stap 4: Voeg de wijsheid van de minderheid toe aan het besluit

In deze stap ga je de mensen langs wiens stem niet zijn meegenomen en vraag je aan hen wat zij nodig hebben om in het meerderheidsbesluit mee te gaan. Deze minderheidswijsheid voeg je dan toe aan het meerderheidsbesluit.

Stap 5: Duik in de onderstroom

Na een korte neutrale beschrijving van wat er in de groep speelt, vraag je de groep gezamenlijk te kijken wat zich onder de waterlijn afspeelt.

Bekijk ook

En aantal van onze uitgelichte kennisbank items.

This site is registered on wpml.org as a development site.