De zeven vinkjes
We gaan voor de beste mensen.” O ja? vraagt Joris Luyendijk zich in zijn nieuwe boek af, en wie bepaalt dan wie die beste mensen zijn?
Extreem eigenaarschap gaat over de ervaringen van Amerikaanse Navy Seals en eigenaarschap en de manier waarop dit vertaald wordt naar bruikbare lessen in het bedrijfsleven.
Let op; deze recensie is gebasseerd op de Amerikaanse uitgave van het boek. De Nederlandse variant is verkrijgbaar via de link.
In ‘Extreem eigenaarschap’ vertalen Jocko Willink en Leif Babin leiderschapslessen uit hun ervaringen als US Navy seals, naar basis principes die volgens hen 1 op 1 toegepast kunnen worden in teams en organisaties.
Toen de Navy SEAL-taskforce van Willink en Leif in 2006 in Irak voor een mission impossible stond: Ramadi veiligstellen, een stad die al min of meer als verloren werd beschouwd, wisten Willink en Babin onder extreme druk hun team naar successen te leiden (zij noemen dit overwinning). De overwinning is grotendeels te danken aan een teamcultuur van eigenaarschap en discipline. Leiderschap, op ieder niveau, blijkt de doorslaggevende factor voor het succes van het team.
Het boek is onderverdeeld in 12 hoofdstukken, die elk één principe van leiderschap belichten. Het verhaal wordt over het algemeen ingeleid door US Navy SEALs in een militaire actie. De auteurs gebruiken in deze verhalen heel wat militair jargon, dat soms in de voetnoten wordt uitgelegd. Daarna wordt het principe toegelicht dat achter de handelingen ligt. Vervolgens geven de auteurs voorbeelden van de toepassing van deze principes in het bedrijfsleven.
Het boek bestaat uit de volgende hoofdstukken:
Voor deze recensie is de Amerikaanse versie van het boek gelezen. Mogelijk, en misschien wel hopelijk, dat de Nederlandse vertaling iets anders is opgebouwd.
Het eerste dat opvalt en eerlijkheidshalve ook verwacht werd, is het hoge Amerikaanse ‘woeha’ gehalte. Wellicht komt dit ook door de titel Extreme Ownership waarmee de toon is gezet. Het feit dat Jocko en Leif elkaar hierin de bal toespelen en regelmatig aangeven hoe geweldig de ander was, maakt het helaas niet minder ‘erg’. Daar komt nog eens bovenop dat de auteurs zich na hun militaire loopbaan als bedrijfsadviseur positioneren. Maar het ‘wij als militairen zullen we even laten zien hoe het moet’ ligt er wat mij betreft te dik bovenop. Daarmee raken de schrijvers continu een irritatie, die het boek niet ten goede komt. Wellicht had dit beter op de Nederlandse markt afgestemd kunnen worden. Nu is de kernboodschap te veel; wij waren de toppers in Irak en vertellen het bedrijfsleven ook wel even hoe het moet. En dat is jammer, want juist de combinatie om vanuit ervaringen, lessen te delen, is wel sterk en spreekt meer tot de verbeelding dan oeverloze literatuurverwijzingen om quasi wetenschappelijk over te komen.
Kortom de ervaringen van de auteurs in Ramadi, Irak, zijn de moeite waard om te lezen. Ook de koppeling naar eigenaarschap, militaire discipline maken het boek een interessant naslagwerk. Maar helaas haak ik als lezer af op de adviezen in ‘zogenaamde’ organisaties over business strategie, concurrentie en leiderschap. En dat is wat mij betreft een gemiste kans voor dit boeiende onderwerp en de mooie ervaringen van de auteurs.
Alle principes van ‘Extreem Eigenaarschap’ zijn toepasbaar in onze filosofie. Uiteindelijk gaat leiderschap allereerst over het leidinggeven aan jezelf, vervolgens aan anderen en als je dit goed beheerst, kun je het ook nog toepassen op het leidinggeven aan verandering. Extreem eigenaarschap richt zich met name op het vlak van persoonlijk leiderschap. De gekozen principes zijn waar, bruikbaar en ook verweven in onze opleidingen en filosofie. De 12 hoofdstukken of stappen in ‘Extreme Ownership’ zijn daarnaast ook nog eens direct te reflecteren naar bouwstenen uit het LiDRS-model®.
Als er dan keuzes gemaakt mogen worden over het lezen over ‘Eigenaarschap’, dan zijn er wellicht meer interessante boeken voorhanden. Houd je van de ‘Amerikaanse, opgeblazen, kijk ons fantastisch zijn’-versie, dan ben je met dit boek aan het juiste adres.
En aantal van onze uitgelichte kennisbank items.